Koopzondag (deel 1)

woensdag 15 januari 2014 10:02

De aanleiding. Vooruitlopend op een wetswijziging geeft Utrecht de koopzondagen vrij. Op 28 mei 2013 wordt door de Eerste Kamer een wetswijziging aangenomen die het schrappen betreft van de toerismebepaling, waardoor gemeenten de mogelijkheid krijgen om vrijstelling te verlenen voor het verbod op winkelopenstelling op zon- en/of feestdagen.

Maar... In de winkeltijdenwet staat nog altijd de tekst: ' Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben op zondag'  (art. 2 sub 1.a.).De wetwijziging die op 28 mei 2013 door de Eerste Kamer is aangenomen laat dit artikel ongemoeid. De gemeente is niet verplicht, in het kader van deze wet, zondagsopenstelling volledig vrij te geven. En de gemeente wordt geacht om op een weloverwogen wijze om te springen met de nieuwe ruimte die zij krijgt. Het één op één doorzetten van de maximale ruimte zou getuigen van een minimale invulling van deze verantwoordelijkheid.

Dan wordt in raadsvergaderingen en werksessies van de gemeente Stichtse Vecht de concurrentie die hierdoor nu vanuit Utrecht is ontstaan aangevoerd als hét argument om ook in Stichtse Vecht de winkeltijden volledig vrij te geven. De winkels zouden niet kunnen overleven zonder vrijgave van koopzondagen. Maar... De economische recessie is de belangrijkste oorzaak van teruglopende omzetten in alle winkels in Stichtse Vecht. Het openstellen op zondag brengt in deze economische malaise geen verandering. Daarbij komt dat er signalen zijn dat de economie aantrekt. Daarvan zullen winkels meer positieve effecten ondervinden dan uitbreiding van koopzondagen. In een aantal gevallen zijn het grootwinkelbedrijven die filialen in Utrecht openen en zodoende zelf voor concurrentie in Stichtse Vecht zorgen. De vrijgave is in Utrecht doorgedrukt ondanks weerstand vanuit inwoners en kleine ondernemers. Een referendum in 2005 wees uit dat 2/3 van de inwoners geen uitbreiding wilde. Recentelijk was er een petitie van voorstanders met 2500 ondersteuningen en van tegenstanders met 5000 handtekeningen.

Ook wordt regelmatig aangevoerd dat je de mensen vrij moet laten in hun keuzes. Maar... Is vrijheid dat iedereen kan doen wat hij wil? Aan vrijheid kan een negatieve en een positieve betekenis worden gegeven.  De negatieve betekenis is dat niets jou belemmerd in wat jij wilt. Niet realistisch natuurlijk. Er zitten altijd belemmeringen aan vrijheid, al was het maar dat je de vrijheid van anderen verminderd. Zo meldde één van de insprekers dat men de winkel wel open móet doen maar met tegenzin. Men zit er eigenlijk niet zo op te wachten. Weinig insprekers gaan uit vrije wil open, maar zien het als 'bittere' noodzaak. De vrijheid die Utrecht haar winkeliers gunt zorgt voor een stuk onvrijheid in Stichtse Vecht. Dát is waaraan wij toegeven als we de koopzondagen vrijgeven. Ook woorden als 'regentesk'  getuigen van een beperkte blik op wat vrijheid werkelijk inhoudt.

 

« Terug