Koopzondag (deel 2)
De aanleiding. Vooruitlopend op een wetswijziging geeft Utrecht de koopzondagen vrij. Op 28 mei 2013 wordt door de Eerste Kamer een wetswijziging aangenomen die het schrappen betreft van de toerismebepaling, waardoor gemeenten de mogelijkheid krijgen om vrijstelling te verlenen voor het verbod op winkelopenstelling op zon- en/of feestdagen.
De ChristenUnie-SGP wordt uitgemaakt voor gijzelnemer van de coalitie. Maar... Het is nog altijd zo dat niet een minderheid, maar een meerderheid van stemmen in de raadsvergaderingende huidige situatie in stand houdt en dat deze meerderheiddat doet om de term 'betrouwbare overheid' inhoud te geven. En voor zover er van gijzeling sprake is, is het de verheerlijking van economische groei die ons in haar ban houdt. Daarbij komt ook nog dat een meerderheid voor een bepaald keuze er niet per definitie voor zorgt dat die keuze ook de beste is voor het welzijn van de inwoners.
De ChristenUnie-SGP zou in herhaling vervallen. Maar... Bij herhaling dezelfde vraag stellen levert logischerwijs bij herhaling hetzelfde antwoord op. Wanneer het herhalen van dezelfde vraag wordt gehanteerd om je zin door te drijven getuigt dat vooral van een tekort aan creativiteit om alternatieve oplossingen voor een probleem te zoeken.
De ChristenUnie-SGP is van mening dat het aantal koopzondagen niet moet worden uitgebreid. We zien graag dat op zondag de winkels gesloten blijven. En daarvoor zijn meer dan alleen principiële redenen:
- Op dit moment kunnen winkels per jaar hun deuren openen op 325 van de 365 dagen (met nuances per woonkern). Dat is ruimschoots voldoende.
- Er is geen sprake van vrijheid bij het volledig vrijgeven van koopzondagen. Concurrentiedwang ontneemt winkeliers hun nog resterende vrijheid.
- De vrijheid om zonder verlies van (concurrentie)positie van kleine winkels een dag in de week vrij te houden voor andere zaken moet worden beschermd.
- Een verdere dominantie van (landelijk opererende) grootwinkelbedrijven moet worden beperkt. Variatie door kleine zelfstandige ondernemers beschermd.
- Het (bijzonder) houden van één dag in de week draagt bij aan het welzijn van alle inwoners van Stichtse Vecht.
- Niet alleen winst (kunnen) maken (economisch belang) is drijfveer voor detailhandel, ook dienstbaarheid aan de (woon)gemeenschap.
- Er kunnen andere middelen worden ingezet om winkeliers tegen de 'ondergang' te beschermen. Hierover heeft de ChristenUnie-SGP ideeën.
- Gezinnen waarin beide partners een volledige werkweek maken hebben avondopenstelling en alle zaterdagen beschikbaar.
- Toenemende milieubelasting door o.a. het bevoorraden van winkels op zondag is niet wenselijk.
- Niet alleen winkelmedewerkers zouden op zondag moeten werken, maar ook toeleveranciers en hun personeel.
- Er zijn nog andere niet wenselijke effecten (omgeving van winkels staat verder onder druk, kosten voor opruimen).
- Vakbonden hebben zich uitgesproken tegen het gelijktrekken van de zondag met andere dagen.
- Cultuur enleefbaarheid worden niet positief bevordert met uitbreiding van het aantal koopzondagen.
- Stichtse Vecht onderscheid zich van haar omliggende steden door zondagse rust in de centra van woonkernen.
- De koopzondag is een hopeloos versleten concept zonder toekomst.
De ChristenUnie-SGP draagt de ondernemers in Stichtse Vecht een warm hart toe. Werken met vlijt en arbeidsvreugde zijn goede ingrediënten om een bedrijf op te zetten en te onderhouden. Wij staan volledig achter de ondernemers van Stichtse Vecht. Datgene wat mogelijk zou kunnen bijdragen aan een goed ondernemersklimaat zullen we altijdserieus on overweging nemen. Zoals winst een essentiële voorwaarde is voor ondernemen, zo is één van de zeven dagen bijzonder houden een essentiële voorwaarde voor het goede leven. En wat is belangrijker dan de laatste van die twee?
Schrijf een reactie via Facebook