Vuurwerk

vuurwerkmaandag 23 maart 2015

Dinsdag brachten burgemeesters Jan van Zanen van Utrecht en Frans Backhuijs van Nieuwegein een bezoekje aan de commissie 'Bestuur en Financiën'. Zij doen een 'rondje gemeenteraden' om de U10 (opnieuw) onder de aandacht te brengen.

Aan de hand van de U10 notitie 'Wij zijn gisteren begonnen' worden we als gemeenteraden in de regio uitgedaagd om actief met de nieuwe manier van samenwerken aan de slag te gaan. Dit als uitvloeisel van de Wet Afschaffing Plusregio's. Op zich goed dat structuren met (te veel) overhead en een vergroot risico op los raken van de lokale democratie worden tegengegaan. Deze nieuwe vorm van samenwerken vergt echter wel meer flexibiliteit van deelnemers nu samenwerkingsverbanden rond specifieke thema's eenvoudig kunnen worden gestart maar indien niet meer toereikend ook weer snel kunnen worden beëindigd. Het sleutelwoord is 'vertrouwen' met daarbij een gezonde dosis eigen initiatief van gemeenteraden om 'elkaar op te zoeken'.

Wat de veiligheid in Stichtse Vecht betreft, we staan er naar landelijke en regionale maatstaven gemeten best goed voor. Een goed profiel van de risico's in onze gemeente is bij het veilig houden van groot belang. De Veiligheids Regio Utrecht (VRU) heeft een goed stuk werk geleverd en het college heeft daarop naar mij  mening een adequate reactie opgesteld.

En dan de motie over vuurwerkvrije zones in Stichtse Vecht. Het voorstel van GroenLinks betrof de mogelijkheid voor het college om bepaalde gebieden tot vuurwerkvrije zone te verklaren. Ik vond de motie best wel sympathiek, hoewel ook ik inzag dat er zoals altijd ook scherpe kantje aan dit soort regelingen zitten. Want hoe bepaal je dan welke straten, gebieden, wijken, of locaties vuurwerkvrij moeten worden. En wie kunnen voorstellen doen om zones vuurwerkvrij te verklaren. Het moest duren tot de portefeuillehouder het woord kreeg en ons rop wees dat de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) het college reeds ruimte biedt om zones vuurwerkvrij te verklaren. Een uitgebreid debat dus over iets dat we ons voor een deel hadden kunnen besparen. Zo zie je maar weer, goede en volledige informatie is van groot belang in dit werk. Wat minder vond ik de argumenten dat wanneer je niet kunt handhaven het uitvaardigen van een verbod toch ook weinig zin heeft. Ik stond perplex.

Donderdagavond nam ik deel aan de vastenmaaltijd georganiseerd door de Gideonsbende. Een aardige opkomst, eenvoudige maaltijd (maar voldoende te eten hoor) en een leuke inleiding over het onderwerp 'Omdenken in de zorg'. Er was ruimte voor discussie en die was er ook, eigenlijk over twee thema's. 'Zijn de ontwikkelingen zoals die zich nu voordoen acceptabel?' en 'Hoe reageren we op de nieuwe situatie?'. Uiteindelijk hebben we het meer gehad over de tweede vraag. Met het onderzoek 'Jouw geluk dichtbij' blijkt dat oprechte betrokkenheid en oog voor die ander toch wel de doorslaggevende ingrediënten zijn om te kunnen omdenken. Het was een geslaagde avond.

Mijn week werd afgesloten met een dorpsbezoek aan Loenen aan de Vecht. Vanuit de molen 'De Hoop', na een inleiding door Simona Bombarda (voorzitter dorpsraad), naar het Kampje met toelichting van de nieuwe ontwikkelingen aldaar door de heer Schackman (directeur zorggroep de Vechtstreek). Aansluitend een bezoek aan de bibliotheek met toelichting door de heer De Haan (directeur AVV Bibliotheken) en de Jumbo waar we werden geïnformeerd door de heren Koster (eigenaar) en Goertz (creatieveling waarmee ik binnenkort een afspraak ge maken) over hun plannen met het centrum van Loenen aan de Vecht (de poort van Loenen). In 't Web een grote groep inwoners gesproken over de herinrichting van de straatweg. Hot item blijkt nog altijd de oversteekplaatsen voor fietsers ten noorden en zuiden van het dorp. Gaan we opnieuw aandacht voor vragen bij de provincie.

« Terug

Reacties op 'Vuurwerk'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 12:34
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 12:35
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 12:37
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 12:39

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.